Portakal Kabuğu Reçeli Gerek Türk mutfağı kültüründe gerekse dünya mutfağında önemli bir yere sahip olan reçeller, çeşitli meyve ve sebzelerden yapılabilir. Kayısı, incir, çilek gibi meyvelerden yapılabildiği gibi, patlıcan gibi sebzelerden de reçel yapılmaktadır. Bunlardan biri ve belki de en ilginç olanlarından biri, portakal kabuğu reçelidir. Portakal Kabuğu Reçeli Malzemeleri
Portakal Kabuğu Reçeli Nasıl Yapılır? Öncelikle soyulmuş portakal kabuklarının içindeki beyaz kısımlar temizlenmeli, bir bıçak veya benzeri aletle kazınıp çıkarılmalıdır. Temizlenmiş portakal kabukları parmak kalınlığında şeritler halinde kesilir. Elde edilen bu şerit halindeki portakal kabukları, uzun bir ipe iğne yardımıyla rulo şeklinde dizilir. Bütün kabuklar dizildikten sonra ipin her iki ucu dağılmaması için düğümlenir. Kabukların acı suyunun çıkması ve yumuşaması için bir gün süreyle suda bekletilir. Bu arada suyun ara sıra değiştirilmesi gereklidir. Acı suyunun tamamen çıkması ve yumuşak bir kabuk elde etmek için, kabuklar üç kez kaynatılmalıdır. Portakal Kabuğu Reçeli Şerbeti Malzeme listemizdeki 1,5 kilogram toz şeker, 2 su bardağı suda kaynatılarak şurup elde edilir. Bu şurubun içerisine, daha önce kaynatıp belli bir kıvama getirdiğimiz portakal kabukları eklenir. Kısık ateşte, köpüğü alınarak reçel kıvamına gelene kadar kaynatılır. İnmeye yakın bir zamanda içerisine limon suyu veya limon tuzu eklenir. Kıvama gelince ocaktan alınıp, daha önce ipe dizdiğimiz portakal kabukları bir çatal yardımıyla ipinden çıkarılır. Ilıyınca kavanozlara alınır. Afiyet olsun. |