Portakallı Tavuk Tavuk, günümüzde en çok tüketilen beyaz et ürünlerinden biridir. Ekonomik olması nedeniyle hemen her mutfakta yerini alır. Özellikle portakallı tavuk gibi özel tarifler, misafirlerinize sunabileceğiniz lezzetli ve etkileyici bir seçenek olabilir. Meyve ile tavuğun ahengine şahit olacağınız bu yemek, deneyen herkesin favorisi olacak. Genellikle kış aylarında yapılan bu yemek, malzeme bakımından zengin ve uğraştırıcı olsa da sonucunda lezzetiyle sizi memnun edecektir. Portakallı Tavuk Malzemeleri
Tavuğun Üstü İçin
Sos İçin Gereken Malzemeler
Portakallı Tavuk Nasıl Yapılır? Öncelikle limon ve portakallar temizlenip kalın dilimlenir. Kuru soğan soyulup kalın halkalar şeklinde doğranır. Bir tava içine bir miktar sıvı yağ dökülüp ocakta ısıtıldıktan sonra portakal ve limon dilimleri yerleştirilir. Üzerine soğan halkaları dizilir. Yaprakları temizlenmiş ve yıkanmış biberiye eklenir, ardından biraz tuz serpiştirilir. Orta ateşte her iki yüzü pişene kadar karışım pişirilir. Sıra tavuğun hazırlanmasına gelir. Tavuğun fazla yağları ve gerisi temizlenir, kanat uçları alınarak hazır hale getirilir. Sos için gerekli malzemeler alınarak ayrı bir tencereye portakal suyu ve toz şeker eklenir. Karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır. İnce kıyılmış sarımsaklar ve doğranmış çili biberi eklenir. Sos pişmeye devam ederken kakule de eklenir ve kısık ateşte pişmesi beklenir. Portakal, soğan ve limon dilimleri tavuğun içine doldurulur. Deri bir taraftan diğer tarafa çekilerek kapatılır ve kürdanla tutturulur. Tavuğun bacağına kasap ipi düğümlenip bacaklar çapraz hale getirilir, ip kanatları da gövdeye sabitler. Tavuğun üzerine oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı sürülür. İnce doğranmış fesleğen ve Frenk soğanı yağlanmış tavuğa yapıştırılır. Bir adet limonun kabuğu rendelenerek, yağlı kağıt serilmiş fırın kabına tavuk yerleştirilir. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kırk dakika pişirilir. Ardından fırından alınarak hazırlanan sos fırça yardımıyla sürülür ve yirmi dakika daha fırında pişirilir. Üzeri nar gibi kızardığında fırından çıkarılır, ipler sökülür ve masaya servise sunulur. İsteğe bağlı olarak hazırlanan sos ile süsleme yapılabilir. Afiyet olsun. |