Portakallı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Portakallı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Tavuk

Tavuk, günümüzde en çok tüketilen beyaz et ürünlerinden biridir. Ekonomik olması nedeniyle hemen her mutfakta yerini alır. Özellikle portakallı tavuk gibi özel tarifler, misafirlerinize sunabileceğiniz lezzetli ve etkileyici bir seçenek olabilir. Meyve ile tavuğun ahengine şahit olacağınız bu yemek, deneyen herkesin favorisi olacak. Genellikle kış aylarında yapılan bu yemek, malzeme bakımından zengin ve uğraştırıcı olsa da sonucunda lezzetiyle sizi memnun edecektir.

Portakallı Tavuk Malzemeleri

  • Bir adet tüm tavuk
  • Bir adet kuru soğan
  • Bir adet portakal
  • Bir çay bardağı sıvı yağ
  • Bir adet limon
  • Bir dal biberiye
  • Bir çay kaşığı tuz

Tavuğun Üstü İçin

  • İki yemek kaşığı tereyağı
  • Bir adet limon
  • 8-10 dal fesleğen
  • Yarım kilo Frenk soğanı

Sos İçin Gereken Malzemeler

  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Bir buçuk su bardağı portakal suyu
  • Yedi adet kakule
  • Bir adet çili biberi
  • İki diş sarımsak

Portakallı Tavuk Nasıl Yapılır?

Öncelikle limon ve portakallar temizlenip kalın dilimlenir. Kuru soğan soyulup kalın halkalar şeklinde doğranır. Bir tava içine bir miktar sıvı yağ dökülüp ocakta ısıtıldıktan sonra portakal ve limon dilimleri yerleştirilir. Üzerine soğan halkaları dizilir. Yaprakları temizlenmiş ve yıkanmış biberiye eklenir, ardından biraz tuz serpiştirilir. Orta ateşte her iki yüzü pişene kadar karışım pişirilir.

Sıra tavuğun hazırlanmasına gelir. Tavuğun fazla yağları ve gerisi temizlenir, kanat uçları alınarak hazır hale getirilir. Sos için gerekli malzemeler alınarak ayrı bir tencereye portakal suyu ve toz şeker eklenir. Karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır. İnce kıyılmış sarımsaklar ve doğranmış çili biberi eklenir. Sos pişmeye devam ederken kakule de eklenir ve kısık ateşte pişmesi beklenir. Portakal, soğan ve limon dilimleri tavuğun içine doldurulur. Deri bir taraftan diğer tarafa çekilerek kapatılır ve kürdanla tutturulur. Tavuğun bacağına kasap ipi düğümlenip bacaklar çapraz hale getirilir, ip kanatları da gövdeye sabitler. Tavuğun üzerine oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı sürülür. İnce doğranmış fesleğen ve Frenk soğanı yağlanmış tavuğa yapıştırılır. Bir adet limonun kabuğu rendelenerek, yağlı kağıt serilmiş fırın kabına tavuk yerleştirilir. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kırk dakika pişirilir. Ardından fırından alınarak hazırlanan sos fırça yardımıyla sürülür ve yirmi dakika daha fırında pişirilir. Üzeri nar gibi kızardığında fırından çıkarılır, ipler sökülür ve masaya servise sunulur. İsteğe bağlı olarak hazırlanan sos ile süsleme yapılabilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Portakallı Turta Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Turta Tarifi ve Malzemeleri

Güvercin Portakal Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güvercin Portakal Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Küçük Portakal Türleri ve Özellikleri

Küçük Portakal Türleri ve Özellikleri

Portakal Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Portakal Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Portakal Balığı Türleri ve Özellikleri

Portakal Balığı Türleri ve Özellikleri