Portakal Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Portakal Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Portakal Çayı

Portakal çayı, portakalın aromatik yapısıyla adeta bir C vitamini deposu olan sağlıklı bir içecektir. Bu çay, keyifli bir içim sunarken sağlık açısından da birçok fayda sağlamaktadır. Portakal, turunçgiller familyasına ait bir meyvedir ve yaklaşık 2-10 metre uzayabilen ağaçlarda yetişir. Kalsiyum, magnezyum, B vitamini, potasyum, organik asitler, şeker ve lif bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Portakal meyvesi kadar, portakal çayı da oldukça faydalıdır.

Portakal Çayının Faydaları

  • Portakal çayı vücuda canlılık verir ve morali düzeltir.
  • Enfeksiyon hastalıklarına karşı iyileştirici etkisi vardır.
  • Vücudu erken yaşlanmaya karşı korur.
  • Antioksidan bakımından mükemmel bir kaynaktır. Bu özelliği ile bağışıklık sistemi başta olmak üzere vücutta pek çok organı korur.
  • Portakal çayı sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Lif içeriği ile kabızlığa karşı iyi gelir.
  • Akciğer ve karaciğer sağlığını korur.
  • Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.
  • Şeker hastalığına karşı iyi gelir.
  • Beriberi, yorgunluk ve güç kaybına karşı portakal çayı içilebilir.
  • Kansızlık, eklem ağrısı ve daha birçok hastalığa karşı iyi gelir.
  • Portakal çayı vücutta kanser hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.
  • Depresyonu geciktirici etkisi bulunmaktadır.
  • Vücudu zararlı maddelerden ve toksinlerden arındırıcı özelliği vardır.

Portakal Çayı Nasıl Yapılır?

Klasik Portakal Çayı:

Demliğin içine 1,5 çay kaşığı yeşil çay ve siyah çay eklenir. Üzerine kaynatılmış su ilave edilir ve 5 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Ardından çay fincana alınır ve içine birkaç dilim portakal eklenir. Portakal çayı içmek için hazırdır.

Portakal Kabuğu Çayı:

1 tane portakalın kabuğu rendelenir, ardından suyu sıkılır. Demliğin içine rendelenmiş portakal kabukları ve 1 su bardağı kaynamış su eklenir. 15 dakika demlenir. Demleme süresi tamamlandıktan sonra süzülür ve su tekrar ocağa alınır. Kaynayınca üzerine 1 tatlı kaşığı siyah ve yeşil çay eklenir. 5 dakika demlendikten sonra karışım fincana alınır ve üzerine 1 çorba kaşığı sıkılmış portakal suyu eklenerek içilmeye başlanır.

Karanfilli Portakal Çayı:

1 tane portakal kabuğu rendesi, 1 yemek kaşığı siyah çay ve 4 tane karanfil demliğe alınarak üzerine yeterli ölçülerde kaynatılmış su ilave edilir. Yaklaşık 15 dakika demlendikten sonra içilmeye başlanabilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni