Portakal, bol miktarda C vitamini içeren bir kış meyvesidir. Tarihte, İpek Yolu'nun Anadolu'dan geçtiği dönemlerde Hindistan üzerinden ülkemize getirilmiştir. Ümit Burnu'nun keşfedilmesi ile birlikte ticaret yolları ve sömürgeler değişmiş ve böylelikle portakal, tamamen Portekiz civarında yayılmıştır. Ülkemizde Güney Anadolu, Doğu Karadeniz, Ege'nin güney kıyıları ve Akdeniz çevresinde yetişir. Portakal yetiştirmek için 23 ile -3 derece arasında bir hava sıcaklığı gereklidir. Portakal, iki ile on metre arasında uzayabilen bir ağaçtan elde edilir. Sert ve dayanıklı yapraklara sahip bir ağaçtır. Portakal, C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, lif ve organik asitler de içerir. Kış aylarında en çok tüketilen meyvelerden biridir. Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız bir meyvedir. İlaç sanayisinde, kozmetik ürünlerde, pastalarda, kurabiyelerde ve meyve sularında sürekli tükettiğimiz bir meyvedir. Kek ve kurabiyelere oldukça yakışan bir meyvedir. Reçeli ve çayı da yapılabilir. Portakalın kabuğu da faydalıdır ve birçok kullanım alanı vardır. Portakal kabuğundan yapılan reçelin eşsiz bir tadı vardır. Portakal kabuğu kaynatılıp daha sonra fırınlanarak ve çikolata ile soslanarak çerez gibi atıştırmalık olarak da tüketilebilir ve çok lezzetli olur. Şimdi portakal ve portakal kabuğunun faydalarına bir bakalım. Portakalın Faydaları Nelerdir?
Portakal Kabuğunun Faydaları Nelerdir?
Portakal kabuğu kullanılırken, isteğe bağlı olarak kek ve kurabiyelerinize portakal kabuğunu doğrudan rendeleyebilir veya organik portakalların kabuklarını soyup kurutabilirsiniz. Portakal kabukları soyulup suda kaynatılır ve acı tadının çıkması sağlanır, ardından fırında kurutularak cam kavanozlarda saklanabilir. Bu şekilde atıştırmalık olarak da tüketebilirsiniz. |