Portakal Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Haziran 2024

Portakal Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Portakal, bol miktarda C vitamini içeren bir kış meyvesidir. Tarihte, İpek Yolu'nun Anadolu'dan geçtiği dönemlerde Hindistan üzerinden ülkemize getirilmiştir. Ümit Burnu'nun keşfedilmesi ile birlikte ticaret yolları ve sömürgeler değişmiş ve böylelikle portakal, tamamen Portekiz civarında yayılmıştır. Ülkemizde Güney Anadolu, Doğu Karadeniz, Ege'nin güney kıyıları ve Akdeniz çevresinde yetişir.

Portakal yetiştirmek için 23 ile -3 derece arasında bir hava sıcaklığı gereklidir. Portakal, iki ile on metre arasında uzayabilen bir ağaçtan elde edilir. Sert ve dayanıklı yapraklara sahip bir ağaçtır. Portakal, C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, lif ve organik asitler de içerir. Kış aylarında en çok tüketilen meyvelerden biridir.

Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız bir meyvedir. İlaç sanayisinde, kozmetik ürünlerde, pastalarda, kurabiyelerde ve meyve sularında sürekli tükettiğimiz bir meyvedir. Kek ve kurabiyelere oldukça yakışan bir meyvedir. Reçeli ve çayı da yapılabilir. Portakalın kabuğu da faydalıdır ve birçok kullanım alanı vardır. Portakal kabuğundan yapılan reçelin eşsiz bir tadı vardır. Portakal kabuğu kaynatılıp daha sonra fırınlanarak ve çikolata ile soslanarak çerez gibi atıştırmalık olarak da tüketilebilir ve çok lezzetli olur. Şimdi portakal ve portakal kabuğunun faydalarına bir bakalım.

Portakalın Faydaları Nelerdir?

  • C vitamini bakımından zengin olduğu için kış aylarında soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı korur.
  • Bedensel yorgunluğun giderilmesine faydalıdır.
  • Karaciğerin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Kanı temizler ve vücuttaki zararlı maddeleri atar.
  • Yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürür.
  • İçerisinde folik asit bulunur ve çocuklar ile hamileler için çok faydalıdır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Vücut direncini arttırır.
  • Düzenli olarak tüketilirse böbrek taşlarının dökülmesine yardımcı olur.
  • Kandaki şeker oranını dengeler.
  • Kan basıncını dengeler.
  • Alınan besinlerin kolay sindirilmesini sağlar.
  • Cildi nemlendirir ve özellikle kuru ciltlerde nemlilik kazandırır.
  • Kolon, akciğer ve meme kanserlerinin oluşumunu en aza indirir.
  • Beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Cilt sağlığını korur, gözeneklerin açılmasını ve hava almasını sağlar, akne ve sivilce tedavisinde etkilidir.
  • Cilde parlak ve sağlıklı bir görünüm kazandırır.
  • Saç dökülmelerini engeller.
  • Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemik sağlığını korur.
  • Portakal suyu kalp sağlığına karşı korur.
  • Ülsere karşı etkilidir.
  • Kilo vermeyi kolaylaştırır ve yağ yakmaya teşvik eder.
  • Kalp krizi riskini azaltır ve kalp sağlığını korur.
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • Cilt sağlığını koruyarak yaşlanmayı geciktirir.

Portakal Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

  • Portakal kabuğu metabolizma hızını artırır ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olur.
  • Sindirim sistemini korur ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur.
  • Ciltte meydana gelen enfeksiyonlara karşı savaşır.
  • Solunum yolu hastalıklarına ve bronşite iyi gelir.

Portakal kabuğu kullanılırken, isteğe bağlı olarak kek ve kurabiyelerinize portakal kabuğunu doğrudan rendeleyebilir veya organik portakalların kabuklarını soyup kurutabilirsiniz. Portakal kabukları soyulup suda kaynatılır ve acı tadının çıkması sağlanır, ardından fırında kurutularak cam kavanozlarda saklanabilir. Bu şekilde atıştırmalık olarak da tüketebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni