Portakal Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Portakal Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Portakal tatlısı, hem lezzeti hem de ferahlatıcı aroması ile sofralarınıza renk katacak bir tatlıdır. Bu tarifimizde, portakalın eşsiz lezzetini tatlıya nasıl dönüştürebileceğinizi adım adım anlatacağız. Şimdiden afiyet olsun!

Portakal Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un (Hamurun kıvamına göre un ekleyebilirsiniz)
  • 4 adet portakal
  • 1 adet limon
  • Bir tutam tuz
Şerbeti İçin
  • 3 çay bardağı toz şeker (Portakalların tat oranlarına göre şeker oranını azaltabilirsiniz veya arttırabilirsiniz)
  • 1 su bardağı su
  • 2 su bardağı portakal suyu
Üzerini Süslemek İçin
  • 1 adet portakalın kabuğunun rendesi
Portakal Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak dört adet portakalı temiz su ile yıkayın. Daha sonra portakalların kabuklarını rendeleyin ve bir kenara kaldırın. Portakalları sıkacak ile sıkın ve elde ettiğiniz portakal suyunu bir kenara ayırın. Portakalların sulu olup olmadığına göre portakal sayısını arttırabilirsiniz. Çünkü bazı portakalların suyu diğerlerine göre daha az olabilir. Buna dikkat edin.

Üç adet yumurtayı bir kaseye kırın. Bir çay bardağı toz şekeri yumurtaların üzerine dökün. Daha sonra elinizle ya da bir mikser yardımı ile yumurta ve toz şekeri iyice çırpın. İstenilen kıvama gelinceye kadar çırpmaya devam edin. Daha sonra bir çay bardağı sütü, bir çay bardağı yoğurdu ve bir çay bardağı sıvı yağı karıştırdığınız şeker ve yumurtanın içine ilave edin. Hepsini birlikte karıştırın.

Ayrı bir kaseye üç su bardağı unu dökün. İçerisine bir paket vanilya ve bir paket kabartma tozunu ilave edin ve biraz karıştırın. Daha önce karıştırmış olduğunuz şeker, yumurta, yoğurt, süt ve sıvı yağın içine bir elek yardımı ile ayrı bir kasede hazırlamış olduğunuz un, vanilya ve kabartma tozunu yavaş yavaş eleyin. Eleme esnasında diğer taraftan karıştırmaya devam edin. Bir tutam tuz ekleyin. Tuz, kişinin isteğine göre eklenebilir; çünkü her yemeğe mutlaka bir tutam tuz atmak yemeğin bereketini arttırır.

Karıştırdığınız harcı tepsiye dökün ve önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika pişirin. Daha sonra bir kürdan yardımı ile kekin pişip pişmediğini kontrol edin. Eğer kekiniz pişmemişse fırını kapatıp içinde bekletebilirsiniz, bu da kekin pişmesini sağlayacaktır.

Portakal Tatlısı Şerbeti Nasıl Yapılır?

Bir tencereye bir su bardağı suyu, önceden sıktığınız dört portakalın suyunu ve elde ettiğiniz iki su bardağı portakal suyunu ilave edin. Ardından üç çay bardağı şekeri de ilave edip karıştırın ve ocakta pişmeye bırakın. Şerbetin şeker oranını arttırıp azaltmak sizin elinizde. Daha fazla şeker ilave edebilirsiniz. Kaynamaya başladığında iki veya üç damla limon suyu ekleyin ve şerbet kıvamına gelince ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Daha sonra fırından çıkardığınız kekin üzerine dökün. Önceden rendelediğiniz portakal kabuklarını sunum esnasında süslemek için üzerine serpin. İsterseniz kekinizi hazırladığınız sırada rendelediğiniz portakal kabuklarını da harca ilave edebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları
  • Portakal kabuğu rendesini tatlının içine eklemek, tatlıya ekstra bir aroma katar.
  • Şerbeti dökerken kekin sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat edin. Bu, tatlının daha iyi şerbet çekmesini sağlar.
  • Portakal suyu yerine mandalina suyu da kullanabilirsiniz, bu da tatlıya farklı bir lezzet katacaktır.
  • Tatlıyı servis etmeden önce birkaç saat buzdolabında bekletmek, lezzetinin daha iyi oturmasını sağlar.

Portakal tatlınız hazır! Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Oktay Usta Portakallı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Portakallı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kan Portakalı Türleri ve Özellikleri

Kan Portakalı Türleri ve Özellikleri