Haşhaşlı Portakallı Kek Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Haşhaşlı Portakallı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Portakallı Kek

Haşhaşlı portakallı kek, birçok kişinin annelerinin eski tarif defterlerinden öğrendiği ve gençlik yıllarında denediği ilk tariflerden biridir. Özellikle beş çaylarının ve aniden gelen misafirlerin çay saatlerinin en lezzetli ikramlarından biridir. Çeşit çeşit kek tarifleri arasında çikolatalı, limonlu, portakallı, haşhaşlı ve kremalı kekler bulunur. Bu makalede, sürekli yaptığım ve herkesin beğenerek yediği haşhaşlı portakallı kek tarifini paylaşmak istiyorum. Şimdiden kolay gelsin hanımlar.

Haşhaşlı Portakallı Kek İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 2 su bardağı un (silme)
  • 1 su bardağından 1 yemek kaşığı fazla toz şeker
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 2 çorba kaşığı mavi haşhaş
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Çikolatalı Sos İçin

  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 100 gram bitter çikolata
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı tereyağı

Haşhaşlı Portakallı Kek Nasıl Yapılır?

Yumurtalar ve toz şeker derin bir kapta mikserle köpük olana kadar çırpılır. Üzerine sıvı yağ ve yoğurt ilave edilerek karıştırılır. Karışıma vanilya, haşhaş ve rendelenmiş portakal kabuğu eklenir ve el yardımıyla çırpılır. Daha sonra un elenerek eklenir ve mikserle çırpılır. En son kabartma tozu eklenir ve kaşık yardımıyla hafifçe karıştırılır. Kabartma tozunu ekledikten sonra fazla karıştırmamak kekin daha iyi kabarmasını sağlar.

Kek kalıbı fırça yardımıyla iyice yağlanır ve biraz haşhaşla süslenir. Bu işlemi kek hamuruna kabartma tozunu eklemeden önce yapmak, hamurun bekleyerek çürümesini önler. Haşhaşlı portakallı kek hamurunun tamamı önceden yağlanmış olan kek kalıbına dökülür. Kalıp birkaç kez zemine vurularak hamurun kalıba yerleşmesi sağlanır ve üzerine biraz haşhaş serpilir. Daha sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirilir. Pişme süresi boyunca fırın kapağını açmamaya özen gösterin. Piştiğini düşündüğünüzde kürdan yardımıyla ortasının pişip pişmediğini kontrol edin. Piştikten sonra fırın kapağını 10 dakika açmayın, daha sonra da biraz aralayarak 10 dakika beklettikten sonra haşhaşlı portakallı keki fırından çıkararak soğumaya bırakın.

Çikolatalı sos için, tencereye şeker boşaltılır. Nişasta ve kakao elenerek üzerine eklenir. Sonra çırpma teli ile çırpılır. Soğuk süt yavaş yavaş çırpma teli ile karıştırarak eklenir ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirilir. Pişince ocaktan alınır ve üzerine sıcakken tereyağı ve bitter çikolata parçaları ilave edilip, çırpma teliyle çikolata tamamen eriyene kadar karıştırılır.

Haşhaşlı portakallı kek soğuduğunda uygun bir servis tabağına dikkatlice çıkarılır. Üzerine hazırlanan ılık sos dökülür.

Haşhaşlı portakallı keki, isterseniz toz fıstık ile süsleyebilirsiniz. Ayrıca üzerine çikolata sosu dökmeden ya da dilimleyince servis aşamasında tatlı kaşığı ile çok az dökebilirsiniz. Yanına biraz da tahin dökmenizi deneyen biri olarak tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni