Portakallı TurtaMutfağınıza yeni bir lezzet getirecek olan portakallı turta, tatlı ve biraz da ekşi aromasıyla oldukça güzel ve iç açıcı bir tarif. Soğuk havalarda birçok hastalık ile savaşmak zorunda kalırken, bol miktarda C vitamini içeren portakallı turta tarifi tam da bu mevsime uygun bir tatlı tarifi. Genellikle elmalı yapılan turta, portakallı haliyle de inanılmaz lezzetli oluyor. Alt kısmı oldukça gevrek, içi ise yumuşacık olan bu enfes tatlı, beş çaylarının yanında harika bir seçim olacak. Aynı zamanda misafirlerinize ikram ettiğinizde birçok övgü toplayacağınızdan emin olabilirsiniz. Haydi, damaklarımızı şenlendirecek olan portakallı turta tarifimizi hazırlamaya başlayalım. Portakallı Turta Tarifi İçin MalzemelerKeki İçin
Sosu İçin
Üzeri İçin
Portakallı Turta Tarifi Nasıl Yapılır?Öncelikle keki hazırlamak için geniş bir kabın içinde yumurta ve toz şekeri ilave edin. Yumurtalar beyazlaşıp köpürene kadar yaklaşık 5 dakika çırpın. Daha sonra erimiş margarin, süt ve portakal kabuğu rendesini ekleyip çırpmaya devam edin. Un, kabartma tozu ve vanilini eleyerek karışıma ilave edin ve bir tahta kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Hazırladığınız kek hamurunu yağlanmış tart kalıbına dökün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Turta hamuru pişerken, portakal sosunu hazırlamak için portakal suyu, toz şeker ve nişastayı bir tencereye alın. İyice karıştırdıktan sonra ocağın altını açın ve kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Sos kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dakika daha kaynatın ve ocağın altını kapatın. Üzerinin kabuklanmaması için arada bir karıştırın. Portakal sosu ılındığında kekin üzerine dökün ve her yerine eşit miktarda yayın. Portakallı turta buzdolabında yaklaşık bir saat bekledikten sonra üzerine dövülmüş Antep fıstığı serpin ve dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun. |
Portakallı turta yaparken sosu hazırladıktan sonra üzerinin kabuklanmaması için arada bir karıştırın demissiniz, ama sosu hangi kıvamda ocağın altını kapatmam gerektiğini tam olarak anlayamadım. Sosun kıvamı nasıl olmalı?
Cevap yazPortakallı Turta Sosu Kıvamı
Çalkın, portakallı turta sosunu hazırlarken, sosun kıvamı oldukça önemlidir. Sosu ocaktan almadan önce, kıvamı akışkan ama yoğun bir püre haline gelmiş olmalıdır. Yani sos, kaşığa alındığında akıp gitmemeli, ancak aynı zamanda çok katı da olmamalıdır.
Sosun kıvamını kontrol etmek için, bir kepçe kullanarak sosu alıp, içine bir çatal batırabilir ve çatalı kaldırdığınızda sosun, çatalın üzerinde belli bir kalınlıkta kalıp kalmadığına bakabilirsiniz. Eğer sos çataldan akmıyorsa, kıvamı tamdır.
Sosunuzu bu kıvamda hazırladıktan sonra, ocaktan alıp arada bir karıştırmayı unutmayın ki üzeri kabuklanmasın. Başarılar dilerim!