portakal.gen.tr
portakal

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Portakal Ağacı

Portakal ağacı, turunçgiller ailesinin bir üyesi olup limon ve mandalina gibi narenciye olarak isimlendirilir. Bu ağaç ve meyvesi 15. yüzyılda Avrupa bilinmekteydi.Portekiz'de çok önceleri yetiştirilmeye başlanılan bu meyve deniz yolunun keşfedilmesi ile beraber Hindistan'a kadar götürülmüştür.Aslında bu hoş kokulu ve sulu meyvenin kökeni aslında Çin'e dayanmaktadır. 16. yüzyılda asiller tarafından ''orangerie'' adı verilen seralar yapılıp buralarda portakallar yetiştirilmeye başlanmıştır.Kökleri  derinlere kadar inen bu ağacın odun yapısı  diğer meyve ağaçlarına nazaran daha sağlamdır. Bu ağaçların yaprakları koyu yeşil renktedir ve bu yapraklar yaz kış fark etmeksizin dökülmezler. Portakal ağaçlarına Akdeniz kıyı şeridi boyunca ve Doğu Karadeniz bölümünde rastlamak mümkündür .Tüm turunçgiller gibi bu ağaçlarında en ihtiyaç duyduğu şey sıcak ılıman iklimli bir ortamdır.Portakalların yetiştirildiği yerlerdeki sıcaklığın -2 derecenin altında olmaması gerekmektedir.Özellikle -9 derecenin altındaki sıcaklıklarda bu ağaçlar donup ölebilir.Portakalların dayanamadığı en yüksek sıcaklık ise 45 derece ve üzeridir.Bu ağaçları etkileyen faktörlerin başında gelişim sıcaklıklar gelmektedir.Bu ağaçların gelişim sıcaklıkları 12 derece ile başlar ve gelişimin en hızlı gerçekleştiği sıcaklık ise 23 derecedir. Portakal ağaçlarının gelişmeleri 37 ile 39 derecelerde durmaktadır.Portakal ağaçlarını etkileyen bir diğer faktör ise esen sıcak ve soğuk ve rüzgarlardır.Ayrıca bu ağaçlar bulundukları bölgenin nem oranından da etkilenirler .Nem oranı düşük olan bölgelerdeki portakal ağaçlarında hem ağaçların gelişimi hem de ürün verimi kötü etkilenir.Portakal ağaçlarında diğer turunçgillerde olduğu gibi yetiştirilen toprağın bol humuslu ve suyu iyi akıtabilen topraklar olması gerekmektedir. Oksijen ihtiyacı çok olan bu ağaçların ağır topraklarda yetiştirilmesi mümkün değildir.

Portakal Ağacı

u ağaçların çok derinlere inen kökleri vardır. Portakal ağaçları için en iyi pH'ı 5.5-6 arasında olmalıdır.Portakal ağaçlarının suya olan ihtiyaçları mevsim, iklim ve hava ile orantılıdır.Su ihtiyacı 800-1000 mm arasında değişmektedir.Akdeniz ikliminin tipik bir meyvesi olan portakallar taç yapraklı ve iki çenekli bitkilerden olup, bu ağaçların boyları 3- 4 metreyi bulmaktadır. Bu toprakların bir yüzü parlak ve kaygan olup diğer yüzü tüylüdür. Yaprakların bu özellikleri bu ağaçların yazın aşırı sıcaklarından sonra oluşabilecek su kayıplarını önlemektir.Portakal ağaçlarının çiçekleri beş çanaklı ve beş taç yapraklıdır. Bu ağaçların erkek organları çok olup, dişi organı bir tanedir. Bu ağaçların boyları 2 -3 metre boyundadır.Ağaçların dikiminde 6-8 metre aralığı dikkate alınmaktadır. Bu ağaçlardan elde edilen portakal meyvesi ise yuvarlak olup ,yumurta şeklindedir.Kabuklu bir meyve olan portakal sarımsı, turuncumsu bir renktedir ve hoş bir kokuya sahiptir. Bu meyve  C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir.Portakallar tohumla, turunç üzerine aşı ile daldırma yöntemi  veya çelikle yetiştirilmektedir. 

Ülkemizdeki Portakal Ağaçları

Ülkemiz portakal üretimi bakımından oldukça zengindir.Türkiye'de yaklaşık 9.000.000 civarında portakal ağacı vardır. Bu ağaçlardan yılda yaklaşık olarak 740.000 ton civarında portakal toplanmaktadır.Bugün ülkemizde en çok üretilen  ve tüketilen turunçgildir. Portakalların çekirdekli ve çekirdeksiz olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Çekirdeksiz olan  bu meyvenin özellikle Hatay, Mersin ve Finike de yetiştirilen ''Yafa portakalı '' uzun ve kalın kabuklu bir meyvedir. Yafa portakalının kabuğundan reçel yapılabilmektedir. Dörtyol portakalı ise çekirdekli bir yapıya sahiptir. Sulu ve ince yapılı olan bir meyvedir. En bilinen çeşidi Washington portakalı olup, çekirdeksiz bir yapıdadır.

Yayınlanma Tarihi : 12.02.2016 17:25:04

Portakal Ağacı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Portakal Ağacı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Portakallı Salata

Portakallı salata, mevsimine göre portakal konularak yapılan güzel bir salata çeşididir. Salata denilince insanların aklına marulludan tutun da mor lahanalı, domatesli, rokalı, cevizli gibi çeşit çeşit salata geliyor. Salata kişin...

Portakallı Kereviz

Portakallı Kereviz, Kereviz yemeği malesef herkes tarafından sevilen bir yemek değildir. Bunun nedeni ise pişirme tekniği yanlış kullanmaktan kaynaklanmaktadır. Halbuki portakallı Kereviz yada mandalinalı olarak Kereviz yemeği yap...

Portakal Suyu

Portakal suyu, narenciye ürünü olan portakaldan elde edilir. Portakal suyu hem C vitamini bakımından zengin, hem de bağışıklı sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Kan yapıcı etkisi bulunduğundan, kansızlık sorunu bulunan kişile...

Portakal Yağı Faydaları

Portakal yağı faydaları, portakal kış aylarında tüketilebilecek oldukça etkili bir C vitamini kaynağı olan meyvedir. Portakal çiçekleri ile kabuğundan elde edilen portakal yağı, pek çok sağlı sorununa şifa dağıtmaktadır. Vücuttaki...

Zeytinyağlı Portakallı Kereviz

Zeytinyağlı portakallı kereviz hem hafif hem de çok lezzetli, nefis bir tariftir. Yapımı oldukça pratik ve kolaydır. Diyet yapan kişilerin menüsünde olması gereken bir öğündür. Zeytinyağlı tüm sebzeler her zaman Türk mutfağının va...

Kereviz Portakallı

Kereviz portakallı, Kereviz antioksidan özelliğinden dolayı insan vücudu için çok yararlı bir besindir. Ayrıca sindirim sisteminden, sinir sistemine, alerjik rahatsızlıklara ve kan dolaşımına faydalı bir besindir. Kerevizin insan...

Portakallı Kek

Portakallı Kek, Kek, hemen hemen tüm bayanların annelerinin eskiden tutulan tarif defterlerinden genç kızken denedikleri ilk tariftir. Çoğumuz için beş çaylarının aniden gelen misafirlerin çayının lezzetidir. Çikolatalısı, limo...

Portakallı Tart

Portakallı Tart, Tart alt tabanı ince olan bir hamurun üzerine koyulan meyvelerle tatlandırılmasıdır. Hamuru gayet az olduğundan hafif bir tatlıdır. Tart denilince aklımıza hemen üstü kafesli, kafeslerin arasından görünen meyve pa...

Limonlu Portakallı Kek

Limonlu portakallı kek, aromasından dolayı çok lezzetli ve mis kokan bir kek olmaktadır. Mevsiminde portakal ve limon aromalı kek çayın yanında çok güzel bir pasta olduğunu düşünüyorum. Çay saatlerinde, misafirlerinize ve kabul gü...

Haşhaşlı Portakallı Kek

Haşhaşlı Portakallı Kek, Kek, hemen hemen tüm bayanların annelerinin eskiden tutulan tarif defterlerinden genç kızken denedikleri ilk tariftir. Özellikle beş çaylarının ve aniden gelen misafirlerin çayının en harika lezzetidir....













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

portakal, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Haziran - 2017