portakal.gen.tr
portakal

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Küçük Portakal

Küçük portakal, daha çok Doğu Asya ve Çin' de yayılış göstermekte olan çalı şeklinde kamkat ;limon, portakal, bergamot, mandalina gibi turunçgiller ailesinin en küçük üyesi ve meyvesidir. Küçük portakal ya da kamkat '' turunçgiller ailesinin küçük mücevheri'' olarak nitelendirilmiştir. Bizim kamkat  ya da küçük portakal (altın portakal) adını verdiğimiz bu meyve bilim alemi içinde '' Fortunella Margarita '' olarak adlandırılmaktadır. Fortunella denilmesinin sebebi isim babasının İskoçyalı bahçecilik uzmanı Robert Fortune olmasıdır. Bahçecilikle uğraşan Fortune'nın Çin'de yaşadığı yıllarda topladığı ilginç bitkileri beraberinde İngiltere'ye götürmesi ile Batı dünyası kamkatla yani küçük portakal ile tanışmış oldu. Dünya halkları arasında kumguat, kamgout altın portakal ya da küçük portakal olarak bilinmektedir. Şekli limona benzeyen bu meyvenin rengi ise portakala, kokusu ise bergamotu andırmaktadır. 

Şeker oranı yüksek bir meyve olduğunda ötürü tatlı isteğinizi giderebilecek ölçüde bir meyvedir. Elinize aldığınız esnada  kokusu ve etkisi uzun süre elinizden çıkmamaktadır. Küçük portakal (kamkat)  meyvesi üç anaç yaprak üzerine göz aşısı yapılmak suretiyle üretilmektedir. Aynı çiçek üzerinde olabilen dişi ve erkek organları her yerde meyve ve çiçek oluşturabilmektedir. Bu bitki fosfor, potasyum ve azotu gübre niyetine kullanabilmektedir. Bu bitki çoğunlukla temmuz ayı sonlarına doğru çiçek açar. Meyveleri iri zeytinler kadar olup, nisan-mayıs ayları gibi de bu meyveler yemeye hazır hale gelir. Nisan -mayıs aylarında hasat yapılmaması durumunda meyve bir yıl dahi beklese bile meyvenin tadı ve görüntüsünde hiçbir değişim olmamaktadır.   Diğer meyvelerde olduğu gibi bu meyvede de yapılacak hasat sonrası diğer yıllarda daha iyi verim alınması mümkün olmaktadır.

Küçük Portakal

Soğuk havalara karşı oldukça dayanıklı olan bu meyve hasat edilmediği takdirde kalite kaybı yaşamaz.

Çin ve Doğu Asya 'da yayılış göstermekte olan bu meyve Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarına  ancak 19. yüzyılda  girme fırsatı bulmuştur. Dünya 'da özellikle Çin, ABD ve Japonya 'da yaygın olarak yetiştirilmekle birlikte Kolombiya, Guatemala, Brezilya gibi ülkelerde ise genellikle deniz seviyesinin üstünde yer alan  bölgelerde yetiştirilmektedir. Türkiye' ye ise bu meyve ancak 50-60 yıl sonra Batum üzerinden Rize'ye getirilmiştir. Ülkemizin çoğu bölgesinde üretilmeye çalışılan bu meyveden en iyi verimi ve kaliteyi Rize ilimiz almıştır. Küçük portakalda diğer turunçgiller gibi C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Öyle ki 100 gram kamkat meyvesinden 151 miligram C vitamini almak mümkündür. Küçük portakal( kamkat),çiğ tüketildiği gibi meyve suy, kek, pasta, reçel, marmelat olarak da kullanılabilir. Kamkat meyvesi seralarda yetiştirilebildiği gibi saksılarda da yetiştirilebilir. Özellikle lüks otellerde, evlerde, balkonlarda, ve çevre düzenlemelerinde süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Kamkat meyvesi özellikle kalsiyum ve A, B1,B2,B3 vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Tansiyon ve kolesterolü düşürücü etkisi bulunmakla beraber özellikle sinir sistemini düzenleyebilme gücüne de sahiptir. Kamkat meyvesi özellikle gribal enfeksiyonlarda, besin zehirlenmeleri ve böcek ısırıklarında oldukça yararlı bir meyvedir. Ayrıca kalp ve damar tıkanıklıklarına, kansızlığa, diş ve diş eti rahatsızlıklarına, sivilce ve nasırlara iyi gelebilen bir meyvedir. Sindirim sistemi ve sinir sistemini düzenleyebilen bir yapıya sahiptir.

Yayınlanma Tarihi : 11.02.2016 15:29:26

Küçük Portakal Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Küçük Portakal"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Zeytinyağlı Portakallı Kereviz

Zeytinyağlı portakallı kereviz hem hafif hem de çok lezzetli, nefis bir tariftir. Yapımı oldukça pratik ve kolaydır. Diyet yapan kişilerin menüsünde olması gereken bir öğündür. Zeytinyağlı tüm sebzeler her zaman Türk mutfağının va...

Çikolatalı Portakallı Kek

Çikolatalı portakallı kek, bu kek türü genellikle kış mevsiminde taze portakallar ile yapıldığında daha güzel olmaktadır. Mevsiminde tüketilen meyvelerin kokusu ve lezzeti daha bir güzel olmaktadır. Soğuk kış gününde canınızın...

Portakallı Salata

Portakallı salata, mevsimine göre portakal konularak yapılan güzel bir salata çeşididir. Salata denilince insanların aklına marulludan tutun da mor lahanalı, domatesli, rokalı, cevizli gibi çeşit çeşit salata geliyor. Salata kişin...

Hamilelikte Portakal

Hamilelikte portakal, İnsanların özellikle kış aylarında sıkça tükettiği vitamin deposudur. Portakalın büyük, küçük herkese önemli derecede büyük katkı sağlar. Sağlık açısından büyük önem teşkil eden portakal, vücudumuzun dinç kal...

Portakal Suyu

Portakal suyu, narenciye ürünü olan portakaldan elde edilir. Portakal suyu hem C vitamini bakımından zengin, hem de bağışıklı sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Kan yapıcı etkisi bulunduğundan, kansızlık sorunu bulunan kişile...

Portakal Yağı Cilt

Portakal yağı cilt için çok büyük faydalar sağlayan bir maddedir. Adından da anlaşıldığı gibi doğal olarak yetişen portakallar içerisinde bulunan ve portakalın farklı işlemlerden geçirilmesi ile elde edilen bu yağı, cilt üzerinde...

Portakallı Tavuk

Portakallı tavuk; Tavuk günümüzde en çok tüketilen beyaz et ürünüdür. O yüzdende her mutfağın kesesine uyan bir besindir. Özellikle bin bir çeşit yemeklerinin içerisinde misafirlerinize ikram edebileceğiniz bu yemek her kadının ye...

Portakallı Pasta

Portakallı Pasta, özellikle kış aylarının şifa kaynağı olarak düşünülen ve C vitamini açısından zengin olan portakalı yediden yetmişe herke tarafından sevilerek tüketilen bir meyvedir. Portakal meyve olarak tüketilmesinin yanı sır...

Haşhaşlı Portakallı Kek

Haşhaşlı Portakallı Kek, Kek, hemen hemen tüm bayanların annelerinin eskiden tutulan tarif defterlerinden genç kızken denedikleri ilk tariftir. Özellikle beş çaylarının ve aniden gelen misafirlerin çayının en harika lezzetidir....

Portakal Yağı Faydaları

Portakal yağı faydaları, portakal kış aylarında tüketilebilecek oldukça etkili bir C vitamini kaynağı olan meyvedir. Portakal çiçekleri ile kabuğundan elde edilen portakal yağı, pek çok sağlı sorununa şifa dağıtmaktadır. Vücuttaki...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

portakal, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ekim - 2017